Efectele plăcii bacteriene și cum se poate elimina
Placă bacteriană este un strat albicios care se formează pe suprafața dinților. Aceasta este doar o pelicula subțire și lipicioasă și dacă dintii sunt periați în mod constant și corect atunci vei reuși să înlături o parte din ea.
Placă bacteriană se formează din cauza mediului cald și umed din cavitatea bucală. Saliva conține aminoacizi și proteine care hrănesc bacteriile în stadiile incipiente ale formării plăcii. Placa bacteriană este formată atât din bacteria cât și substanțe precum reziduurile alimentare. Toate aceste bacterii sunt prezente în placă împreună cu zaharurile consumate care produc acizi și care atacă smalțul dinților și provoacă inflamația gingiilor.
Placa se formează de cele mai multe ori în zonele dificil de accesat așa cum ar fi punctele de contact dintre dinți, obturatii și punți. Placa nu se acumulează doar pe dinți ci și între dinți, pe gingii și pe suprafața interioară a obrajilor.
Tipuri de placă bacteriană:
Placa supragingivala este poziționată deasupra gingiei la nivelul coroanei dentare și poate fi văzută cu ochiul liber doar după ce atinge o anumita grosime. Această este alcătuită de cele mai multe ori din bacterii aerobe iar formarea ei variaza de la un individ la altul.
Placa subgingivala este situată sub gingie și nu este vizibilă cu ochiul liber. Aceasta are o structura asemănătoare cu cea a plăcii supragingivale și formează un buzunar parodontal.
Cum afectează placă bacteriană dintii și țesuturile?
Placa bacteriană se poate forma și pe coroane sau pe implanturile dentare. Pe termen lung, aceasta poate provoca diverse afecțiuni.
Bacteriile care provoacă această placă pot distruge straturile dure și protectoare ale dinților și provoacă sensibilitate și dureri.
Carii
Căria este cauzată de demineralizarea smalțului dintelui. Acizii care sunt produși de bacteriile din placă pot provoca un nivel scăzut al pH-ului care va afecta smalțul dinților.
Retractiile gingivale
Este un alt efect pe care placă bacteriană îl are. În urma retractiei gingivale se va forma buzunarele parodontale în care se vor acumula și mai multă placă iar parodontiul va fi afectat.
Gingivită
Acumularea plăcii bacteriene va irita țesutul din jurul dintelui și va cauza inflamarea acestuia. Inflamarea gingiilor se numește gingivită și se manifestă prin roșeață, umflaturi și sângerări ale gingiilor. Este o boală reversibilă și care regresează prin eliminarea plăcii.
Parodontoză
Gingivită care nu este tratată poate provoca inflamația structurii de susținere a dintelui și a osului si se poate transforma in parodontoza. Această inflamație va duce la resorbția osului din jurul dintelui. În cele din urmă se poate provoca chiar și pierderea dinților.
Cum se elimina placa bacteriană?
Este necesar să apelezi la o clinică stomatologică care să îți ofere cele mai bune rezultate. Placa bacteriană poate fi eliminata prin periajul în mod regulat și prin folosirea atei dentare și a periilor interdentare. Mai trebuie să ai vizite regulate la medicul dentist.
Clinica ZÂMBETUL îți oferă tratamente complexe astfel încât toate problemele danturii tale să fie de domeniul trecutului. Vizitele regulate la medicul dentist îți vor asigura o respirație proaspătă și te vor ajuta să ai o dantură frumoasă.