Monden & Lifestyle Sanatate

Ce este kinetoterapia și la ce ne poate ajuta?

on
ianuarie 11, 2023

Kinetoterapia reprezintă o formă de terapie fizică destinată persoanelor de orice vârstă care suferă de afecțiuni medicale sau leziuni ce le restricționează mobilitatea, având ca scop restabilirea funcției lor de mișcare.

Ce este kinetoterapia și câte tipuri există?

Kinetoterapia se folosește de micare ca terapie. Cu ajutorul kinetoterapiei se va restabili anumite funcții ale corpului. Kinetoterapeutul se va folosi de mișcare și de masaj pentru a regla dezechilibrul care este prezent la nivelul organismului.

Prin kinetoterapie sunt stimulate resursele de adaptare ale organismului printr-un stres reprezentat de exercițiul fizic controlat și bine dozat. Această terapie este utilă pentru recuperarea în urmă unor afecțiuni locomotorii dar și în tratarea unor afecțiuni ale organelor interne, afecțiuni neurologice, reumatice, ortopedice, cardiace sau respiratorii.

Există două tipuri de kinetoterapie, mai exact kinetoterapia de recuperare și kinetoterapia profilactica.

Kinetoterapia de recuperare urmărește prin intermediul mișcării refacerea funcțiilor organismului diminuate în urma unor traumatisce sau în urma unor boli.

Kinetoterapia profilactica urmărește menținerea stării de sănătate sau oprirea cronicizării unei boli atât prin intermediul exercițiilor fizice cât și prin masaj medical.

Cum funcționează kinetoterapia?

Kinetoterapeutul este cel care va evalua starea de sănătate a pacientului din punct de vedere motric și muscular. Acesta va alege programul de exerciții potrivit pentru stimularea mușchilor.

Cu ajutorul acestor exerciții pacientul își va recăpăta forța musculară și capacitatea de a face efort, redobândirea controlului și a echilibrului muscular. Va mai fi îmbunătățită și legătură dintre creier și mușchi.

Kinetoterapeutul mai poate restaura și funcțiile normale ale nervilor, de a normalize digestia, funcțiile endocrine sau funcțiile unor organe.

Beneficiile aduse de kinetoterapie:

Kinetoterapia aduce numeroase beneficii, printre cele mai importante le putem enumera:

  • Reduce sau elimina durerea și procesul inflamator
  • Ajută la reabilitarea neuromusculară
  • Crește masă musculară
  • Îmbunătățește mobilitatea
  • Restabilește amplitudinea articulară pe toate unghiurile de mișcare
  • Are un rol important în redobândirea echilibrului
  • Duce la recâștigarea reflexelor posturale
  • Îmbunătățește abilitățile de învățare
  • Tratează deficiențele nutriționale
  • Tratează tulburări nervoase
  • Ajută la recuperarea în caz de artrită sau osteoporoză
  • Ajută la recuperarea după un accident vascular cerebral
  • Ajută la recuperarea după un atac de cord

Când este necesară kinetoterapia

Kinetoterapia este necesară în mai multe cazuri. Poți să ai nevoie de ea atunci când observi o alterare a posturii, mai ales a spatelui. Este foarte important să te prezinți în timp util la medic astfel încât să ai parte de terapia de care ai nevoie. Un medic de specialitate îți va recomanda un program de kinetoterapia astfel încât să îți recapeți mobilitatea și să poți avea parte din nou de o postura corectă.

Una dintre cele mai cunoscute utilități ale kinetoterapiei este recuperarea sportivă. Kinetoterapia ajută foarte mult la însănătoșirea rapidă după un accident sportiv și mai ajută și în prevenirea accidentelor viitoare.

Kinetoterapia are un real succes și reduce durerile asociate cu anumite afecțiuni reumatologice. Prokinetic este un centru medical ce furnizează o gamă completă de servicii menite să contribuie la restabilirea stării tale de sănătate.

TAG-URI
RELATED POSTS

SCRIE UN COMENTARIU

Dan Flueran
Craiova, Romania

Promovarea in mediul online prin intermediul articolelor si advertorialelor, iti creste in mod direct traficul pe site si vanzarile. Promovarea afacerii tale online este doar la un click distanta.

Reclame
Socializeaza cu noi